måndag, september 18, 2006

Den borgerliga kulturpolitiken


Under de närmaste fyra åren kommer landet att styras av en borgerlig regering. Det är därför intressant att titta närmare på den borgerliga kulturpolitiken. Lena Adelsohn Liljeroth är moderat och sitter i kulturutskottet. Som en följd av moderaternas valframgångar kommer hon sannolikt att ha ett stort inflytande på kulturpolitiken framöver och nämns i Aftonbladet t.o.m. som en tänkbar kulturminister. Snart kommer en intervju med Adelsohn Liljeroth på Konst som yrke - var med och diskutera och ställ henne mot väggen!

torsdag, september 14, 2006

Decentralisera Sveriges konstliv

Konstlivet i Sverige kretsar väldigt mycket kring Moderna Museet och Konstnärsnämnden/IASPIS. Båda institutionerna har sina förtjänster. Moderna Museet tar emot stora internationella vandringsutställningar, samlar ihop Sveriges "bästa" konstnärer och visar modern konsthistoria som t ex Paul McCarthy. IASPIS hävdar ihärdigt den mer akademiskt diskursiva konsten. Problemet är att deras inflytande är oproportionerligt stort.

Jämfört med resurserna som satsas på de två nämnda institutionerna får andra konsthallar och initiativ bara kaksmulor. Vad skulle hända om mindre konstnärsdrivna alternativ fick en del av resurserna som idag går till MM och KN? Jag tror att det skulle bli mer och bättre konst för pengarna. Fler idéer om hur man som konstnär kan organisera sig och arbeta skulle växa fram.

Bildkonsten är idag det lägst prioriterade området inom kulturen och får mycket mindre stöd än t ex teatern. Varför inte satsa mer pengar på konsten och då särskilt de konstnärsdrivna alternativen? Mer projektmedel och mindre centraliserat beslutsfattande skulle diversifiera och vitalisera konsten. Som det är nu sitter alldeles för få personer på makten och möjligheterna att ta sig fram som yrkeskonstnär utan att att gå via Moderna eller Konstnärsnämnden är alltför små.

måndag, september 11, 2006

Kritik och konsekvenser

Oscar Guermouche frågar i sitt inlägg nedan om jag tycker att konsthallar med dålig ekonomi kan strunta i att betala konstnärerna. Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att konsthallarna borde ta sitt ansvar och betala alla som arbetar med utställningarna. Med en sådan politik skulle många konsthallar tvingas skära ner på antalet utställningar. När detta sker tvingas stat och kommuner ta ställning till vilken omfattning man vill att verksamheten på konsthallarna bör ha. Skillnaden mellan konsthallarna och den här bloggen är att de förstnämnda överhuvudtaget har en budget. Konst som yrke har ingen budget. Bloggens budget delas alltså lika mellan skribenterna som det är idag. Varken jag eller någon annan får betalt. Tyvärr skulle man kanske kunna tillägga.

När jag själv inte fick betalt för att medverka vid Miljöpartiets kulturpolitiska debatt tyckte jag att det var principiellt tveksamt. Miljöpartiet har en budget på 11,7 miljoner för sin valkampanj, som debatten var en del av. När jag inte betalar medverkande skribenter på bloggen menar Oscar Guermouche att jag tummar på dessa principer. Guermouche tycker att alla konstnärsdrivna alternativ ska betala konstnärerna, om det sedan är ett litet alternativt galleri som bara går med förlust eller en nollbudgetblogg spelar ingen roll. Jag har inte någonsin hävdat detta som min princip. Oscar Guermouche och Dorinel Marc vill gärna tro detta.

Samtidigt som jag tycker att kritiken är absurd, så tar jag åt mig av den. Av bloggens läsare och användare hörs Guermouche och Marc mest. Jag vet inte om deras åsikter är representativa, men i brist på bättre kunskaper utgår jag från detta. Som en konsekvens kommer bloggen Konst som yrke i fortsättningen enbart att vara en sida där jag publicerar mina egna texter om konstnärernas yrkesvillkor. Kanske kan detta komma att ändras i framtiden. Vill någon på bloggens ekonomiska villkor ändå skriva ett eget inlägg eller en kommentar är detta välkommet.