torsdag, september 14, 2006

Decentralisera Sveriges konstliv

Konstlivet i Sverige kretsar väldigt mycket kring Moderna Museet och Konstnärsnämnden/IASPIS. Båda institutionerna har sina förtjänster. Moderna Museet tar emot stora internationella vandringsutställningar, samlar ihop Sveriges "bästa" konstnärer och visar modern konsthistoria som t ex Paul McCarthy. IASPIS hävdar ihärdigt den mer akademiskt diskursiva konsten. Problemet är att deras inflytande är oproportionerligt stort.

Jämfört med resurserna som satsas på de två nämnda institutionerna får andra konsthallar och initiativ bara kaksmulor. Vad skulle hända om mindre konstnärsdrivna alternativ fick en del av resurserna som idag går till MM och KN? Jag tror att det skulle bli mer och bättre konst för pengarna. Fler idéer om hur man som konstnär kan organisera sig och arbeta skulle växa fram.

Bildkonsten är idag det lägst prioriterade området inom kulturen och får mycket mindre stöd än t ex teatern. Varför inte satsa mer pengar på konsten och då särskilt de konstnärsdrivna alternativen? Mer projektmedel och mindre centraliserat beslutsfattande skulle diversifiera och vitalisera konsten. Som det är nu sitter alldeles för få personer på makten och möjligheterna att ta sig fram som yrkeskonstnär utan att att gå via Moderna eller Konstnärsnämnden är alltför små.