fredag, juni 09, 2006

Bättre konst genom pedagogik och jämställdhet

Konsten skulle bli bättre och få större relevans om inte konstvärlden utgjordes av en så, med avseende på etnicitet och klass, homogen grupp. Den skulle tjäna mycket på att få ett större inflöde av nya perspektiv. Som det är idag är många kulturinstitutioner tyvärr dessutom syndare när det gäller jämställdhet - ingen har väl missat diskussionen om Dramaten. Även Konstfack visar tendenser till favoriseringar av sina manliga studenter - under perioden 1999-2005 fick dessa proportionellt sett 23,2% mer av utdelade stipendiepengar. Förhållanden som dessa kommer i förlängningen knappast att göra konsten eller teatern någon tjänst, utan snarare diskvalificera dem i allmänhetens ögon.

En annan förändring som skulle kunna förbättra konstutbildningarna, som den på Konstfack, är att utbilda lärarna i pedagogik. Idag har bara fyra lärare vid institutionen för konst på Konstfack pedagogisk utbildning och då enbart motsvarande fem (!) högskolepoäng. Man ska vara en kvalificerad konstnär för att få jobb som lärare på konsthögskola. Hur duktig man är på att förmedla kunskaper, motivera studenter, jobba med grupper eller skapa förutsättningar för ett fördjupat konstnärligt tänkande är mindre viktigt. Såväl konsthögskolor som förberedande skolor skulle vinna mycket på att ha pedagogiskt utbildade lärare. Att kräva ett och ett halvt års pedagogisk utbildning är dock orimligt med tanke på att många konstnärer bara jobbar som lärare under några år. Jag föreslår en specialdesignad kurs för konsthögskolelärare på en termin.

Jämställdhet i alla delar av konstsfären och bättre pedagogik på konstskolorna är två förändringar som - tillsammans med en mer rättvis och rimlig arbetsmarknad för konstnärerna - skulle kunna göra den svenska samtidskonsten mycket bättre.

torsdag, juni 08, 2006

Hur ska projektet fortsätta? (del 2)



Arbetet med att driva projektet vidare fortsätter:

Konstmässan 07 har visat intresse för "Konst som yrke". Mässan hålls i februari i Sollentuna.

Kulturhuset vill ordna en debatt kring frågorna på sin terrass i augusti. Återkommer med närmare besked om datum. (Nytt besked: Kulturhuset ville ha en debatt som enbart handlade om förhållandet konststudenter-Kulturhuset. En bredare debatt passade inte in i deras program. Eftersom ämnet kändes alltför smalt och för publiken ointressant tackade jag nej till erbjudandet.)

Förhoppningen är att "Konst som yrke" i en utvidgad version ska kunna visas antingen innan riksdagsvalet eller i samband med motionstiden. Förslag om lämplig plats mottages gärna!

(Ovan kan ni se några fler bilder från utställningen på Konstfack.)

tisdag, juni 06, 2006

Email till Kulturhusets personal:

Hej alla medarbetare på Kulturhuset!

Konstnärer har en prekär arbetssituation, enligt statistiken utgör de den utbildade yrkesgrupp som tjänar allra sämst i samhället. Det finns en tradition bland konstnärer att jobba gratis, dvs att inte kräva betalning för utställningar man gör. Inom yrkesgruppen finns en svår försörjningsproblematik. Konstnären förmodas alltid se det som en förmån att ställa ut på statliga och kommunala institutioner, museer och konsthallar.

Etablerade konstnärer bryr sig inte om att ta betalt av Moderna Museet, eftersom det kan vara ett bra karriärsteg. Mindre etablerade konstnärer är glada om de får göra en gratisutställning på en mindre konsthall. Kulturhuset vill använda sig av konststudenters gratisarbete (se inbjudan nedan). På så vis cementerar Kulturhuset gratisarbetartraditionen, det faktum att konstnärer inte kan eller bör ta betalt för sitt arbete. Kulturhuset är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner och dess agerande sätter ett exempel för andra att följa.

Jag välkomnar härmed alla Kulturhusets anställda, inklusive chefer och producenter, att diskutera frågan på diskussionsforumet "Konst som yrke" - http://konstsomyrke.blogspot.com. Bloggen är ett nystartat initiativ och en del av ett projekt som vill diskutera konstens förhållande till ekonomin.

Med vänliga hälsningar,

Erik Krikortz, konstnär

måndag, juni 05, 2006

Peace, Kulturhuset!

Från: johan.------@vidvinkel.net [mailto:johan.------@vidvinkel.net]
Skickat: den 4 juni 2006 15:27
Till: Receptionen
Ämne: Kulturhusterassen

Hej

Jag heter Johan ------ och jobbar med nättidningen Vidvinkel.net.
Vi söker konstnärer som vill visa upp sin konst på Kulturhusets terass den 1:a Juli då Vidvinkel går in som klubbresidenter för en kväll.

Tidigare har Vidvinkel arrangerat ett event på Moderna Museet över en
helg. ( http://www.vidvinkel.net/moderna/moderna.php )
Där visades konst, film och foto samtidigt som DJ:s och artister spelade
och en modevisning ägde rum.
Genom att blanda alla möjliga former av uttryck och låta dem mötas i en gemensam miljö jämställer vi olika sorts kultur och gör intrycket mer avslappnat.

Något liknande vill vi göra på Kulturhuset och det är där ni kommer in. Ung konst är intressant och har rätt att få synas i mer offentliga sammanhang än vad den idag gör. Så om ni skulle kunna vidarebefodra detta till era elever för att höra efter intresse så vore jag väldigt tacksam!

I nuläget är detta helt ideellt, vi går helt på nollbudget och kan tyvärr inte erbjuda någon ersättning utan det är möjligheten att synas i ett avslappnat och centralt sammanhang som vi kan erbjuda.


Jag går att nå på mail johan.------@vidvinkel.net


Tack på förhand!

Peace
Johan, www.vidvinkel.net

Diskussionsämnen

Är konstnärsyrket idag ett yrke i ordets verkliga mening? Hur förhåller sig konstens ekonomi till andra delar av samhällsekonomin? Hur relaterar konsten till andra prekära arbetsformer?

Varför satsar samhället så lite på konsten? Borde konst vara ett yrke eller ett kall? Vilka söker sig till yrket när villkoren ser ut som de gör (snedrekrytering, homogenitet)? Skulle konsten bli bättre om yrkets ekonomi var annorlunda?

Kan konsten fungera enligt marknadsekonomins villkor? Hur hänger konstnärernas villkor ihop med diskussionen om villkoren på arbetsmarknaden? Hur relaterar frågan till den ekonomiska utvecklingen globalt?

Vad tycker du?