tisdag, juni 06, 2006

Email till Kulturhusets personal:

Hej alla medarbetare på Kulturhuset!

Konstnärer har en prekär arbetssituation, enligt statistiken utgör de den utbildade yrkesgrupp som tjänar allra sämst i samhället. Det finns en tradition bland konstnärer att jobba gratis, dvs att inte kräva betalning för utställningar man gör. Inom yrkesgruppen finns en svår försörjningsproblematik. Konstnären förmodas alltid se det som en förmån att ställa ut på statliga och kommunala institutioner, museer och konsthallar.

Etablerade konstnärer bryr sig inte om att ta betalt av Moderna Museet, eftersom det kan vara ett bra karriärsteg. Mindre etablerade konstnärer är glada om de får göra en gratisutställning på en mindre konsthall. Kulturhuset vill använda sig av konststudenters gratisarbete (se inbjudan nedan). På så vis cementerar Kulturhuset gratisarbetartraditionen, det faktum att konstnärer inte kan eller bör ta betalt för sitt arbete. Kulturhuset är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner och dess agerande sätter ett exempel för andra att följa.

Jag välkomnar härmed alla Kulturhusets anställda, inklusive chefer och producenter, att diskutera frågan på diskussionsforumet "Konst som yrke" - http://konstsomyrke.blogspot.com. Bloggen är ett nystartat initiativ och en del av ett projekt som vill diskutera konstens förhållande till ekonomin.

Med vänliga hälsningar,

Erik Krikortz, konstnär