tisdag, maj 30, 2006

Curatorns roll - paneldiskussion på Moderna

Tidigare ikväll hölls ett seminarium på Moderna Museet i IKK:s regi där den oberoende curatorns roll i svenskt konstliv diskuterades. Samtalet leddes av Camilla Backman och Frans Josef Petersson. Panelen bestod av Lars Olof Gustafsson (Konstnärsnämnden), Power Ekroth (FOCS), Maria Lind (IASPIS), Charlotte Bydler (Stockholms universitet), Karin Willén (KRO) och ibland Ola Olsson (Statens kulturråd). Läs gärna mer om seminariet på www.ikk.nu. Här följer några fragment av vad som sades i diskussionen:

Charlotte Bydler:
Systemet är starkt institutionaliserat och den som står utanför har svårt att ta del av medlen som finns. Många av de nätverksinitiativ som finns försöker bli institutioner och på så sätt uppnå permanens (se IKK, min anmärkning).

Karin Willén:
Stöden som Konstnärsnämnden delar ut är [generell] visningsersättning och ska därför inte delas av kuratorer. Vi får inte glömma den spänning som finns mellan curatorns och konstnären i deras yrkesroller, där curatorn ofta är konstnärens arbetsgivare. Konstnärerna har haft liknande problem - när man arbetar i grupp kan det stå i konflikt med det egna arbetet (när det gäller finansieringen, min anmärkning).

CBy:
Osannolikt att det ska komma in mer pengar i systemet. Curatorerna har hittills alltid på ett ganska odramatiskt sätt funnit sin plats i produktionen av en utställning.

Ola Olsson:
Konstnärer skulle vinna på att arbeta mer tvärkulturellt, eftersom det finns mer pengar inom andra områden.

Lars Olof Gustafsson:
Bra kuratorer som tar initiativ kan konkurrera om de pengar som regionalt finns tilldelade konsten.

LOG:
De medel som vi fördelar har byggts på med tiden. Internationellt sett är det mycket pengar.

OO:
Det finns ingenting som motsäger att några kuratorer skulle kunna gå ihop och sedan söka medel för att t ex arbeta med konstförmedling i tre olika län under en tvåårsperiod. Men de skulle inte kunna söka lönemedel - så ser inte det statliga systemet ut idag.

Camilla Backman:
Bildkonsten är det kulturområde som får minst pengar. Vi borde begära en ny statlig utredning för att titta på förhållandena.

LOG:
Frågan bör tas upp i vår omvärldsanalys (som ska göras under året, min anmärkning). Vi kan peka på behovet.

Frans Josef Petersson:
Hur tänker man sig den framtida arbetsmarknaden på de allt fler curatorutbildningarna?

CBy:
Det finns ett intresse för konst. Yrkesbeskrivningen är amorf, yrket kan vara "vad som helst". Jag tror att det är viktigt med specialisering och att man samtidigt har rötter institutionellt. Internationella nätverk är också viktigt.

FJP:
Internationalisering på konstscenen missgynnar Sverige. De mest framgångsrika konstnärerna ställer sällan ut i Sverige, vilket kanske beror på ersättningsnivåer och de mindre konsthallarnas låga status. Finns det en risk att även curatorer flyr utomlands?

Maria Lind:
Det finns ett utflöde, men också ett tillbakaflöde bland curatorerna. Titta t ex på Lars Nittve, Sune Nordgren, Daniel Birnbaum och delvis mig själv. Alla curatorutbildade måste inte bli curatorer, utan de kan bli duktiga pressekreterare eller pedagoger.

KW:
De fackliga organisationerna i Sverige är väldigt svaga. De har få medlemmar, små resurser och svårt att driva frågor. Vi borde ta till vara det fackarbete som gjorts inom andra fack. Curatorer skulle t ex kunna ansluta sig till DIK.

Cba:
IKK kommer att ta kontakt med DIK. Frilansande curatorer är en ny fråga, även om yrket går tillbaka till Harald Seeman 1968.

Ola, gallerist från Malmö (publik):
Vi behöver experimentella finansieringsformer. Hur kan IASPIS, Konstnärsnämnden och Statens Kulturråd skapa dessa? Framtidens kultur lägger ner om 1-2 år – efter det är allt bundet regionalt och lokalt.

KW:
Vi håller på att förhandla fram ett nytt avtal mot de statliga museerna, ett avtal som ska reglera hela situationen med visningsersättningar mm. Förhandlingarna ska vara färdiga vid nyår, men vi är inte beredda att gå in i ett avtal ännu. Konstnärerna betalas inte fullt ut. Till skillnad mot IKK, som vill att konstnärerna ska anställas av konsthallar och museer, vill vi att det även ska finnas en möjlighet att fakturera. Om man ska jämföra med teaterarbetare så har de t ex stöd från andra fack (kollektivavtal mm).

KW:
Staten har ett arbetsgivaransvar oavsett om konstnärer är frilansare eller anställda.

Veronica, medgrundare av FOCS (publik):
Vi vill inte gå ihop med DIK. Fråga till Konstnärsnämnden: Saknar ni motivation för att se curatorerna som en del av internationaliseringen av konsten?

LOG:
IASPIS bjuder ju hit konstnärer och curatorer, med målet att stimulera de svenska konstnärerna. Förordningarna fungerar som en hämsko. Vi måste fördela pengarna som [generell] visningsersättning. Vi vill ifrågasätta detta direktiv, men ni måste driva frågan, ta kontakt med partierna mm.

Power Ekroth:
Ni tar hit curatorer från utlandet, men skickar inte ut svenska curatorer!

Michele Masucci, konstnär (publik):
Hela den här diskussionen, med frilansande och osäkra förhållanden på arbetsmarknaden, är del av en större politisk diskussion. Ett problem som jag ser det är att beslutsfattarna inte är här. Jag tror att det är viktigt att man organiserar sig och att flera frilansande yrkesgrupper går ihop, för att sedan göra påstötningar mot de politiska partiernas representanter.

FJP:
Är någon från kulturdepartementet eller kulturutskottet här? Vi har bjudit in dem, men de verkar inte vara här...

LOG:
Jag tror inte att de olika kulturområdena ser varandras villkor.

Cby:
Beslutsfattarna kommer vi aldrig att få tag på. Vi kan få hit någon från kulturdepartementet, men vi borde få hit någon från Microsoft, någon som styr värlsekonomin, den skalan är det.

Cba:
Vi letar efter sätt att jobba med detta. Nästa steg är att prata med politikerna inför höstens motionerande i riksdagen. Hur ska strukturerna se ut? Det är en principdiskussion. Myndigheterna måste fixa detta.

Cby:
Här och nu kan vi ta reda på vilka behov vi har. Frilansande curatorer som yrkesgrupp har bara funnits i 6-7 år i Sverige. KRO har funnits i 70 år.

PE:
Det är kanske en seg process, att ändra på strukturerna, men den borde snabbas på.

John Peter Nilsson (publik):
Vi borde inte fråga oss hur vi kan lösa problemen med arbetslösheten bland konstnärer, utan vad de skulle kunna tillföra.

ML:
Vår funktion är att stödja svenska konstnärer. Vi lägger krutet på utövarna. Det är intressant att titta på Nederländerna, Danmark, Finland och Norge. De länderna har gått från det system vi har i Sverige idag till något annat.

Anonym (publik):
Konstnärerna är inte oberoende. Det är lättare att få pengar med en institution i ryggen.

LOG:
Jag hävdar inte att konstnärerna är oberoende. Vi vill se att medlen som vi betalar ut i slutändan når en publik. I det sammanhanget är institutionen inte så viktig, utan idén om hur man möter publiken.

Pia Kristoffersson, chef för Gävle Konstcentrum (publik):
Konstnärer och curatorer som vill ha utställningsersättning och ställa krav borde prata direkt med konsthallarna. Vi behöver hjälp att skapa utställningar. Bara en gång (!) har jag fått en förfrågan från en frilansande curator. Vi kan göra politik av den här frågan och t ex bara göra två utställningar per år, men istället betala konstnärerna.

ML:
Konstnärer kan sällan få sponsring, bara de stora institutionerna. Vanligtvis kan man på sin höjd få hjälp med tjänster eller varor, inte reda pengar. Att jaga sponsorer är dåligt investerad tid för konstnärerna. Nu kommer jag för första gången att citera Ernst Billgren, som i gårdagens DN ville att politikerna ska förbättra möjligheterna till sponsring, genom att ge företagen rätt till avdrag.

lördag, maj 27, 2006

"Konst som yrke" i massmedia

Flipper, P3 (27 maj)
http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/index.asp?programID=2164

Om konst
http://www.omkonst.com/06-konstfack-varutstallning.shtml

TT Spektra
http://www.vt.se/%5CGEN_Utmatning.asp?ArticleID=1191389&CategoryID=440&
ArticleOutputTemplateID=70&ArticleStateID=2&ParentID=

http://www.folkbladet.se/%5CGEN_Utmatning.asp?CategoryID=120&ArticleID=1191538&
ArticleOutputTemplateID=23&ArticleStateID=2

fredag, maj 26, 2006

Hur ska projektet fortsätta?


Hej allihopa!
Responsen på projektet "Konst som yrke" och bloggen har varit finfin. Engagemanget har varit så pass stort att jag börjat fundera på en fortsättning. Efter bloggens första två veckor har den redan haft 900 besök. Det som först var tänkt som en liten brasklapp på Konstfacks vårutställning verkar ha förutsättningar att svälla över utställlningens ramar. Nu är frågan hur fortsättningen i så fall ska se ut?

Eftersom många av de berörda frågorna är av politisk karaktär vore det intressant att ställa ut projektet igen innan valet – kanske i månadsskiftet augusti september. Jag har fått några förslag om var projektet med fördel skulle kunna placeras, men det finns ännu inga konkreta planer. Avsikten skulle vara att ordna ett seminarium i samband med nästa utställning.

Det har kommit önskemål om att intervjufilmerna (med Marina Schiptjenko, Karin Willén, Lars Nittve och Maria Lind) ska textas till engelska. Kanske borde fler intervjuer göras. Jag vill göra en hemsida där intervjufilmer, texter, litteraturlistor och annat kan samsas med bloggen. Texterna och kommentarerna i bloggen borde på något sätt ordnas och redigeras så det blir mer överskådligt – kanske skulle de i slutändan kunna utgöra material för en publikation?

Vårutställningen tar slut på söndag – alla som inte redan varit här är hjärtligt välkomna! – sedan ska jag fortsätta leta information och titta mer på hur det funkar i andra länder. Avsikten är att bygga upp ett bibliotek där allt material som relaterar till ämnet finns ordnat. Mina egna tankar kommer jag att samla i en eller flera debattartiklar – en i nästa nummer av KRO:s medlemstidning Konstnären. Förhoppningen är att många ska engagera sig i projektet och på olika sätt vilja stödja det eller samarbeta. Det är också förutsättningen för dess fortlevnad.

Som Camilla Backman skriver har KRO och IKK redan mycket av de kunskaper som projektet försöker samla och värdera. Jag tror att båda organisationerna kommer att ge projektet ovärderlig input. ”Konst som yrke” kommer dock att fortsätta att vara ett "fristående forum". Det har nog sina fördelar att diskussionsplattformen förblir självständig och även har formen av ett konstprojekt. Personligen kommer jag dock att gå med i både KRO och IKK nästa vecka.

Kommentera gärna hur ni tycker att projektet borde fortsätta – i vilket sammanhang, med vilka beståndsdelar och resurser!

torsdag, maj 25, 2006

Om solidaritet och anonymitet

Det är givetvis fritt för var och en att skriva anonyma kommentarer i bloggen. Det vore dock trevligt om fler av bloggens inbjudna skribenter ville skriva ut hela sitt namn under rubriken "Contributors" (bidragsgivare). Det är ju intressant att veta vem man pratar med...

Sedan vill jag uppmana alla etablerade konstnärer att också lägga sig i diskussionen! Jag tror att konstnärerna som grupp behöver större inslag av solidaritet. Om vi tillsammans kommer fram till och jobbar för en ståndpunkt blir effekten så mycket större. Där har de etablerade konstnärerna ett viktigt ansvar. Om producenter, gallerister, konsthallschefer, konsthögskoleanställda, journalister och andra kulturarbetare också engagerar sig i diskussionen är möjligheten att verkligen komma någon vart ännu större.

måndag, maj 22, 2006

Konstnärerna utgör spetsen av F-skatt-proletariatet

Enligt såväl statliga utredningar (t ex SOU 1997:190, som går att ladda ner på regeringens hemsida) som KRO:s undersökning "En konst att leva" (från 1998, som går att ladda ner från Konstnärsnämndens hemsida, under rubriken Om konstnärernas villkor) har bildkonstnärerna inkomster på omkring 8000 kronor i månaden (!) - före skatt. Endast en bråkdel av dessa intäkter kommer från den konstnärliga verksamheten. Bildkonstnärerna är tillsammans med formkonstnärerna den i särklass sämst tjänande utbildade yrkesgruppen i samhället.

På ett sätt kan man tycka att konstnärer är priviligerade skattemässigt, i och med att de kan göra ganska generösa avdrag i deklarationen. Att frilansa blir allt vanligare inom fler och fler yrkeskårer, fasta anställningar försvinner tillförmån för frilansande och andra osäkra anställningsformer. Tyvärr har frilansarna haft svårt att hävda sig på en allt tuffare arbetsmarknad och kanske har man också inom gruppen räknat fel när det gäller ersättningsnivåerna. Konsekvensen av att knappt ha någon taxerad inkomst blir att man hamnar utanför tygghetssystemen - sjukförsäkring, föräldrapenning, pension mm. Så länge man är ung, frisk och barnfri kan man kanske klara sig på mycket små inkomster. När man däremot blir sjuk, får barn eller slutligen blir gammal ser det värre ut. Då har konstnärerna, som det ser ut idag, ingenting att falla tillbaka på.

För konstnärerna har situationen inte förvärrats på något avgörande sätt på senare tid. Det nya är att allt fler yrkesgrupper hamnar i samma fälla. Fortfarande utgör dock konstnärerna den absoluta botten i detta nya F-skatt-proletariatet. Vi har det allra sämst! (Om man tycker att det gör situationen mer pikant kan man ju nämna att konstnärerna har bland de längsta utbildningarna av alla yrkesgrupper.) Därför blir det extra intressant att fokusera just på konstnärerna; det är i högsta grad motiverat. Att konstnärerna traditionellt sett är så dåliga på att organisera sig och ställa krav väcker frågor. Är det möjligt att ändra på detta - kan konstnärer faktiskt samarbeta? Skulle bildkonstnärerna t o m kunna gå före i en kamp för frilansande kulturarbetare och i förlängningen för hela F-skatt-gruppen?

torsdag, maj 18, 2006

Tack för inbjudan

Jag har inte hunnit tänka efter och heller inte sett alla intervjuerna i verket på utställningen. Det är ett intressant material du har samlat ihop, Erik. Och jag kom att tänka på en sak. Jag upplever att det som du belyser är en krock mellan attityder. Konsten har traditionellt sett rört sig i aristokratiska miljöer med konsten som vara, konstnären som maskot och konstupplevelser som lyxkonsumtion. Efter erfarenheten från experimentet med konstnärer i statens tjänst (de kommunistiska diktaturerna) är den huvudsakliga modellen som konstvärlden bygger på marknadens, som fokuserar på värde-skapande och varumärkes-byggande. Men så finns kulturpolitiken där konsthögskolorna ingår och där ideologin kring konsten skapas som har ett helt annat perspektiv på yrket konstnär. Krocken mellan den kulturpolitiska ideologin om konstens egenvärde och marknadens sanning om att ett misslyckande framförallt grundar sig i en dålig produkt är en hård smäll att ta som nyutexaminerad konstnär. (Fast någon kanske har hittat en air bag?) Jag försöker förbereda mig genom att träna på att se på mitt blivande yrke ur olika perspektiv. Därför är ditt verk spännande. Ser fram emot att se det växa.

onsdag, maj 17, 2006

Låt mig bjuda in dig!

Det är tyvärr så att bloggens besökare enbart kan skriva egna inlägg om jag bjuder in dem. Därför vill jag gärna att alla som vill diskutera skickar mig sina emailadresser (erikkrikortz@gmx.de), så att det inte bara blir ett ändlöst kommenterande på bloggens enda inlägg.

Jag väntar med spänning på inlägg från alla konstnärer, konstens makthavare, journalister, lärare och administratörer och alla som livligt diskuterat vid bloggens "fysiska förlängning" på Konstfacks vårutställning!

söndag, maj 14, 2006

Konstens systematiska fattigdom

Konstnärerna är en yrkesgrupp med en allvarlig försörjningsproblematik. I samhället anses konst ofta vara en lyx, ett oviktigt överflöd. Eftersom man förmodas bli konstnär av ett brinnande intresse – vissa anser fortfarande att det ska vara ett kall – är det svårt att argumentera i ekonomiska termer. Det är något av ett tabu. Man ska inte göra konst för att tjäna pengar och alla unga konstnärer borde känna till att de väljer fattigdom (hur illa det faktiskt ser ut är ingenting konsthögskolorna informerar om vid antagningarna).

Om man trots allt som konstnär börjar prata om den svåra ekonomin för yrkesutövarna bevisar det att man tillhör förlorarna. Argumentet blir ofta att ”det är bara att göra bra konst, så klarar man sig alltid”. Den som kommer med ett sådant argument säger att 90% av Sveriges yrkesutövande konstnärer gör dålig konst. Om detta är sant bör statens anslag till konsthögskolor och förberedande skolor kraftigt ifrågasättas.

Är det däremot sant att en ambitiös, heltidsarbetande yrkeskonstnär som gör bra konst bara i undantagsfall kan tjäna mer än kaffepengar på sitt skapande, så ligger problemet någon annanstans. All personal som jobbar administrativt på statliga/kommunala konstinstitutioner, konsthallar och museer får betalt för sitt arbete. Konstnärerna som fyller utställningarna med innehåll och ger administratörerna arbete får inte betalt. Har politikerna tänkt fel, eller har konstnärerna sig själva att skylla? När ställde konstnärerna senast några riktiga krav? Har någon hört talas om strejkande konstnärer?

Kända konstnärer ställer ut på Moderna Museet nästan gratis eftersom det förbättrar deras varumärke, höjer priset på deras konst, ger dem stipendier från statliga Konstnärsnämnden. Mindre kända konstnärer ställer ut gratis på mindre konsthallar runt landet, eftersom det är deras chans och kanske ger dem en skjuts i karriären. Kulturhuset tillfrågar Konstfackstudenter om de vill ställa ut gratis på deras sommarterrass – det finns tyvärr ingen budget utan bara en finfin möjlighet. En yrkesgrupp utan solidaritet är dömd att utnyttjas av samhället och dess institutioner. Konstnärerna är bra på att anlägga ett kritiskt perspektiv på samhället, men oförmögna att organisera sig eller föra en konstruktiv diskussion om de egna yrkesvillkoren.

De konstnärer som väl tjänar en slant hamnar ofta utanför trygghetssystemen. Konstnärsnämndens arbetsstipendier ger varken sjukförsäkring eller pension. De ekonomiska problemen är genomgripande och gäller nästan alla svenska konstnärer. Även de som tjänar allra mest har i jämförelse med andra utbildade yrkesgrupper mycket låga löner. Också om man jämför med andra konstnärliga yrkesgrupper tjänar konstnärer klart minst. Detta trots att konstnärer har bland de längsta utbildningarna – ofta cirka åtta år inklusive de förberedande skolor som krävs för att komma in på konsthögskolorna. Konstfacks nyutexaminerade konstnärer är i genomsnitt 31,5 år gamla. Livsinkomsten blir mikroskopisk.

Det finns ingen anledning att tro att systemet kommer att förändras av sig själv. Om en förändring ska till måste den komma från konstnärerna. De måste gå samman och kräva en förändring, helst med stöd av alla som är verksamma inom fältet och kanske även andra yrkesgrupper som befinner sig i en liknande situation. Samhället måste svara på frågan om de yrkesarbetande konstnärerna behövs. Om svaret blir ja måste de ekonomiska strukturerna förändras radikalt. Dagens situation är ovärdig ett samhälle som vill ha och behöver ett levande kulturliv.